Inspiratie

Inspiratie

Tekenopdrachten voor thuis

Thuisonderwijs, kinderopvang, stressvermindering, inspiratie, wat ook je reden is, hier vind je leuke opdrachten die je helpen regelmatig te tekenen en te schilderen. De nieuwste opdracht staat bovenaan; scroll naar beneden voor oudere tips.

Alleen is maar alleen en het valt vaak niet mee om dan te blijven tekenen. Wil je graag feedback? Of zien wat anderen ervan maken? Vind nog meer inspiratie en deel je creaties in de Facebookcommunity De Schilderschuur Groep. Vraag om lid te worden en je wordt zo snel mogelijk toegevoegd. 

Opdracht 9: De vorige keer heb ik jullie aangemoedigd met pen en inkt te werken. Vandaag gaan we daarmee verder en wel met de BALPEN!
Het voordeel van de balpen is dat je altijd wel ergens eentje hebt liggen in huis, in je tas, in de auto…Iets om op te tekenen is er meestal ook wel te vinden: papier, de achterkant van een boodschappenlijstje, de krant, de binnenkant van een verpakking…. Dus: vanaf nu geen reden meer om niet te tekenen!
Op de eerste foto zie een aantal technieken en kleine voorbeeldjes. Je kunt krassen, lijnen zetten, arceren in verschillende richtingen, rondjes draaien…Ook kun je variëren met de ruimte tussen lijnen en de druk op je pen. Als je een plek donkerder wilt hebben, breng je meerdere lagen aan.
Op de volgende foto’s laat ik een spontane krabbeltekening zien, gemaakt onder een kerkdienst (voordeel van online dienst thuis op de bank ?) en drie wat meer uitgewerkte tekeningen.
Tip: focus op licht en donker, probeer daarbij zoveel mogelijk in vlakjes waar te nemen. Een manier van werken die je bij al je teken- en schilderwerk van pas gaat komen!
Veel plezier en als er vragen zijn hoor ik het wel. En ik zie GRAAG jullie werk; laat wat van je horen via app, facebook, instagram (@creativefriday17 of @atelierdeschilderschuur) of via de mail!

 

Opdracht 8: Werken met wateroplosbare inkt. Werken met een pen met wateroplosbare inkt, viltstift of andere wateroplosbaar tekenmateriaal geeft mooie mogelijkheden.
Ten eerste kun je niet gummen; je oefent jezelf om tevreden te zijn met de lijnen die je zet. Eng? Best wel! Maar zoals Pipi zegt: ‘Wie nooit bang is, kan ook niet dapper zijn!’ Het zal je uiteindelijk helpen om minder perfectionistisch te zijn. Je mag bij voorbaat jezelf toestaan géén perfecte weergave te maken van wat je ziet. Dus: maak een lange neus naar die innerlijke criticus en durf te doen, te spelen, te krabbelen, wiebelige lijnen te maken, enz. Hierdoor zullen spontane tekeningen ontstaan: perfect imperfect!
Wateroplosbare inkt heeft als voordeel dat je met een kwastje en water de lijnen kunt vervagen, daar waar je wat schaduw wilt of de lijnen gewoon wat zachter maken.

In het voorbeeld heb ik een bloem na getekend (en ben ik wat royaal geweest met inkt en water…). Je kunt natuurlijk ook een ander onderwerp kiezen. Ook kun je eerst een schets maken met potlood.

Opdracht 7: een opdracht in de stijl van Janet Skate: kleurig, mozaiek-achtig, geschikt voor alle leeftijden. Een opdracht die niet fout kan gaan. Materiaal: papier en stiften; je kunt er ook een schilderij van maken, neem dan een canvas en acrylverf. En werk je liever met potloden, dat kan ook. Het effect zal dan wat zachter zijn.

    1. We gaan verschillende vormen en lijnen gebruiken. Als je dat lastig vindt, oefen dan wat op een apart blaadje. Op foto 1 zie je wat ideeën.
    2. Vul je blad met lijnen en vormen. Laat ze elkaar voor een deel overlappen; trek lijnen nog eens, maar dan er net naast. Laat lijnen elkaar kruisen. Denk vooral niet te veel na, laat maar lekker gaan.
    3. Vul de vakjes en restvormen die zijn ontstaan met kleur. Laat de kleuren op verschillende plaatsen terugkomen.
    4. Tot slot kun je sommige lijnen nog eens overtrekken met zwart, zodat ze er wat meet uitspringen. Ook kun je nog lijnen, stippen, streepjes toevoegen.
    5. Extra: je kunt ook rechtstreeks met verf dit hele proces doen. Dat ga ik nog uitproberen; foto volgt op facebook.

Opdracht 6: Bloemblaadje. Deze opdracht helpt je om heel precies te kijken en weer te geven wat je ziet. Heel fijne opdracht om te focussen en te verwonderen. Nodig: aquarelverf, potloden, stevig papier, bloemblad. Zoek met de kleuren die je hebt, de hoofdkleur van je bloemblaadje. Trek het blaadje om met grijs potlood en gum de lijn vervolgens weer bijna helemaal weg. Vul de vorm met water en laat een beetje drogen. Breng met de verf de hoofdkleur aan in de vorm. Laten drogen. Nu kun je de kleur intenser maken met meer laagjes waterverf, steeds tussendoor laten drogen. Maak het blad af met (heel veel laagjes) kleurpotlood. Let daarbij op de kleurschakeringen, de details, schaduw. Tot slot breng je wat schaduw aan langs het blad, kijk goed naar je voorbeeld. Eerst met grijs en tegen het blaadje aan ook met zwart.

Opdracht 5: Maak van een één-lijn tekening een kleurig kunstwerk. Teken je onderwerp in één lijn op stevig papier. Vul daarna de ruimte er om heen met lijnen/vlakken. Geef alle vlakken kleur, patroon en/of structuur: plak er papier op, verf het en kras eventueel in de verf, gebruik sjablonen. Het is niet erg als je hier en daar over de lijntjes gaat. Neem als alles goed droog is,  een marker of verfstift en trek de lijnen van je onderwerp en van (een aantal) vakjes over. Maak eventueel nog wat patronen in een aantal vakjes. Zie de foto’s.

Opdracht 4: Eén lijn tekening. Dit is een goede oefening voor je oog-handcoördinatie. Ook als je te perfectionistisch bent, helpt deze opdracht om losser te gaan werken. Het KAN namelijk niet perfect…Maar het belangrijkste doel is: plezier hebben. De werkwijze: zet je pen/potlood/stift op papier en teken, til je hand niet op! Je kunt er een spel van maken met je huisgenoten of via social media met bijvoorbeeld je kleinkinderen. Ik heb het samen gedaan met mijn jongens van 12; we gaven elkaar om de beurt een opdracht. Je kunt natuurlijk ook iets tekenen wat de nader mag raden.

Opdracht 3: Neem een tekenpapier en teken minstens 8 verschillende bloemen. Fantasiebloemen, maar als je dit erg lastig vindt, kun je  echte bloemen als voorbeeld nemen of plaatjes van internet. Probeer snel te werken, let op de vorm en niet te veel op details.

Extra 1: kies er één uit en teken die heel precies na. Let ook op licht en schaduw.

Extra 2: Maak er een mooi werkstuk van voor iemand die wel een opstekertje kan gebruiken. In de fotogalerij hieronder zie je een voorbeeld van hoe je het zou kunnen uitwerken.

  1. Teken tenminste 4 verschillende bloemen op een vel papier. Laat ze elkaar voor een deel overlappen. Gebruik voor elk type bloem een andere kleur potlood of watervaste stift/marker.
  2. Schrijf er een lieve groet op.
  3. Geef de bloemen en de achtergrond een kleurtje. Gebruik je waterverf, laat dan de verf goed drogen voor je een nieuwe kleur pakt!

     

Opdracht 2: Welke boom van opdracht 1 vind je het meest geslaagd? Maak deze boom nog eens en plaats hem in een omgeving. Waar staat de boom? Op een heuvel, op de hei, in het bos, op een eiland…..Is het dag of nacht? Wat voor weer is het het? Zitten er dieren in de boom? Of… Op het voorbeeld heb ik de collage-boom nog eens gemaakt. Klik op de foto voor een vergroting.

voorbeeld bij opdracht 2

Een stapje verder: Praatplaat: maak een verhaal bij je boom. Of bij de boom uit het voorbeeld. Wie wonen er allemaal in de boom? En van wie is die hut?

 

Opdracht 1: zet eens een boompje op